Відкриття біотеплоелектростанції в місті Камянець-Подільському

БІО-ТЕС

3 липня 2018 року в м. Кам’янець-Подільський ТДВ «Первомайськдизельмаш» прийняв участь у відкритті першої в Україні, третьої в Європі та п’ятої у світі новітньої біо-теплоелектростанції, яка вироблятиме теплову та електричну енергію з біомаси, а саме з відходів сільського та лісового господарства:  солома, кукурудза, щепа та інші.

Будівництво комплексу було розпочато 2015 року в рамках «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання», який впроваджується за кошти кредиту Світового банку. Теплова потужність нової БІО-ТЕС – 45 МВт.

В рамках вищевказаного заходу ТДВ «Первомайськдизельмаш» презентувало власне енергоефективне обладнання – біогазову когенераційну установку електричною потужністю 630 кВт, яке також може бути використаним в подібних проектах, оскільки сировиною для палива також є біомаса. ТДВ «Первомайскдизельмаш» уже має досвід впровадження біогазових когенераційних установок власного виробництва на інших об’єктах – тваринницьких фермах, сахарному заводі, в комунальній теплоенергетиці, тощо. В даний час також ведеться монтаж біогазової установки на сміттєзвалищі одного з міст України, яка буде працювати на біогазі полігону твердих побутових відходів.